Zef Shoshi - Vepra 1956 - 2014
30 Mars - 30 Prill, 2017

Zef Shoshi, Malësorja e vogël, 1975, Vaj në kanavacë, 50 x 41 cm, (fragment). Koleksioni i GKA. Nr. Inv. 2451


Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë dhe Galeria Kombëtare e Kosovës, Prishtinë, kanë kënaqësinë të prezantojnë për publikun ekspozitën vetjake të piktorit shqiptar Zef Shoshi.

Kjo ekspozitë sjell një përmbledhje prej 38 punimesh në gjini si; kompozimi, portreti, peizazhi vizatimi e pasteli, të cilat datojnë nga viti 1956 deri në 2014.

Këto vepra vijnë si pjesë e koleksionit të Galerisë Kombëtare të Arteve, Tiranë dhe koleksionit privat të artistit.

Zef Shoshi është një nga artistët më në zë të arteve pamore të shekullit të XX në Shqipëri, pjesë e grupit të piktorëve kryesorë të Realizmit Socialist në Shqipëri.

Ai është një artist shumëdimensional, i cili gjatë krijimtarisë së tij 55 vjeçare ka krijuar tablo kompozicionale, portrete, peizazhe, vizatime e grafika, si edhe postera, ilustrime për fëmijë, apo kopertina librash.

Zef Shoshi ka studiuar në Institutin “Ilya Repin” në Shën Petërsburg, Rusi duke u bërë menjëherë pjesë e brezit të ri të artistëve që kontribuan në zhvillimin e pikturës së Realizmit Socialist gjatë viteve 1960-1990 në Shqipëri.

Ai është i njohur për tablotë e tij kompozicionale me tema të ndryshme historike, tema nga klasa punëtore dhe bujqësia, tema në mbështetje të propagandës shtetërore komuniste, si dhe një seri tablosh kushtuar figurës së Enver Hoxhës.

Drejtues i Projektit: Artan Shabani
As/Projektit: Bujana Demiraj
Kurator: Esmeralda Dalipi, Ylli Drishti

Konferenca për shtyp do të zhvillohet datë 29 mars 2017, ora 11:00 në Galerinë Kombëtare të Kosovës, Prishtinë.

Ekspozita do të çelet datë 30 mars 2017, ora 19:00 në Galerinë Kombëtare të Kosovës, Prishtinë.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur nga data 30 mars - 30 prill 2017.